Bine ati venit in Zaniland, unde totul e magie!
Close
Lumea lui Mihu SRL 0736.936.133
Pentru comenzi mai mari de 200 RON transportul este GRATUIT prin curier.

Cuprins:

1. Ce sunt cartile senzoriale ?
2. De ce sunt foarte importante cartile senzoriale in dezvoltarea copiilor ?
3. De ce sa alegem o carte senzoriala din gama Usborne ?
4. Care este varsta potrivita pentru acest tip de carti ?
5. Cum aleg o carte senzoriala potrivita pentru cel mic ?
6. Tipuri de carti senzoriale recomandate de catre noi

Ce sunt cartile senzoriale ?

Cei mai multi parinti stiu cat de importante sunt cartile, inca de cand cei mici sunt bebelusi.

A ii familiariza cu cartile este important inca de la cele mai mici varste tocmai pentru a pune bazele unor obiceiuri bune ale experientelor de invatare timpurii.

Cartile senzoriale includ pe langa imagini si cuvinte si diferite texturi, sunete, portiuni in relief sau chiar mirosuri pentru a spune povestea.

Astfel acestea stimuleaza interesul si entuziasmul copiilor si bebelusilor pentru lectura si le ofera posibilitatea de a se implica in aceasta activitate de mici, intr-un mod distractiv si diferit.

De ce sunt foarte importante cartile senzoriale in dezvoltarea copiilor ?

Copiii mici invata despre lume si reactioneaza la mediul inconjurator prin toate simturile, de aceea adaugarea de carti senzoriale in activitatile celui mic sunt un mod excelent de a sustine invatarea si dezvoltarea generala, indiferent ca le place sa citeasca sau nu.

In plus cartile senzoriale ofera o experienta mai interactiva decat cartile traditionale, fiind excelente pentru dezvoltarea achizitiilor în cazul copiilor cu nevoi speciale sau provocari in invatare.

De exemplu cel mic poate mangaia blana catelusului, poate mirosi marul sau lega sireturile pantofilor personajelor.

De ce sa alegem o carte senzoriala din gama Usborne ?

Iata cateva motive pentru care cartile senzoriale Usborne sunt o alegere perfecta pentru cel mic:

Stimuleaza dezvoltarea simturilor: aceste carti ofera stimulare potrivita varstei copilului.

Astfel invata sa isi regleze atentia si sa isi defineasca toleranta fata de stimuli. Mai ales in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist sau deficit de atentie, care sunt hipo sau hipersensibili la stimulare.

Stimuleaza curiozitatea si creativitatea: multumita scenelor, caracteristicilor si textelor, atrag atentia celor mici si le stimuleaza imaginatia si creativitatea.

Stimuleaza motricitatea fina: manipuland paginile si elementele componente, copilul capata incredere in functiile motorii proprii si isi imbunatateste miscarile musculaturii si sistemului osos.

Stimuleaza curiozitatea si creativitatea: datorită scenariilor, personajelor si textelor si cultiva imaginatia si creativitatea celor mici.

Ii ajuta sa inteleaga concepte si sa isi cultive memoria: copiii invata sa se raporteze la cuvinte, obiecte, texturi si sunete, care pot avea un efect pozitiv asupra memoriei.

In plus ajuta la invatarea anumitor concepte si a le experimenta apoi.

Ajuta la recunoasterea culorilor, formelor si dimensiunilor: lucrand cu toate simturile, notiunile acestea sunt mai usoare, cum sunt culorile, dimensiunile, contururile si formele.

Copiii pot atinge si interactiona cu aceste elemente, in loc doar de a le observa.

Ajuta la dezvoltarea limbajului corect: cartile senzoriale pentru copii si bebelusi contribuie la dezvoltarea vocabularului si la a deveni familiari cu literele si sunetele.

Au rol terapeutic: putand calma copii anxiosi sau nelinistiti.

Care este varsta potrivita pentru acest tip de carti ?

Nu e niciodata prea devreme pentru a incepe sa citesti carti impreuna cu cel mic, de fapt cu cat mai devreme cu atat mai bine.

Sa citesti impreuna cu copilul tau ofera un sentiment de conexiune intre voi, fiind un moment special pentru amandoi.

In jurul varstei de trei-sase luni, cei mici ar putea sa fie interesati de cartile senzoriale, la fel cum sunt interesati de jucarii și vor cauta sa le atinga.

Astfel poti adauga o rutina placuta prin a rasfoi zi de zi o carte senzoriala impreuna.

Chiar daca cei mici nu stiu sa citeasca, de la varsta de sase luni pot deveni jucariile lor preferate.

Acest tip de carti sunt mai mici ca dimensiune decat cartile obisnuite si sunt realizate dintr-o varietate de materiale, cum sunt spuma, carton, pasla si altele, pentru a imita cat mai bine texturile naturale si a stimula simturile copilului.

Cum aleg o carte senzoriala potrivita pentru cel mic ?

Cum stii ca alegi o carte potrivita care sa acopere necesitatile varstei?

Iata cateva idei de care sa tii cont:

-Sa fie mici si usor de apucat cu manuta de copii in functie de varsta.
-Paginile sa fie groase si din materiale rezistente care le permit manevrarea fara riscuri.
-Trebuie sa aiba diferite forme, texturi si alte elemente care stimuleaza simturile, cum este auzul, vazul, atingerea sau mirosul.
-Sa contina ilustratii atractive, in culori potrivite mai degraba pastelate pentru a nu ii obosi pe cei mici cu stimulare excesiva.
-Sa aiba imagini vii, cu texte simple si povesti usor de urmat pe care copii le pot urmari cu usurinta.
-Sa aiba elemente interactive care ajuta copilul sa exploreze si sa invete. De exemplu bilute de cauciuc pentru a strange, hartie aspra sau denivelata, elemente velcro, nasturi, sireturi si altele.
-Toate aceste elemente sa fie adaptate varstei copilului. De exemplu pentru cei mici hartia colorata texturata, pentru cei mai mari sunete sau note muzicale pe care le pot accesa apasand anumite butoane.

Tipuri de carti senzoriale recomandate de catre noi

Carti cu tematica de sarbatori: cum sunt cele de Craciun, despre elfi, Mos Craciun, cu detalii specifice, texturi pufoase si ilustratii indraznete.

Carti despre animale: iepuras, porc, tigru, maimuta, elefant, urs, dinozaur, urs, unicorn, hipopotam, pentru a o gasi pe cea preferata de cel mic

Carti pentru rutina de seara: cu pagini moi, pe care cel mic le poate imbratisa ca pe jucaria preferata

Carti cu sunete: fie ca sunt cele mai populare melodii de la gradinita, din diferite medii din natura, din mediul inconjurator, sau cu animale sau pasari.

Carti potrivite anumitor varste: 0-3 ani, 3-5 ani, 5-7 ani.

Colectii:

That’s not my…: potrivite de la 3 luni, cu imagini atractive si portiuni ce abia asteapta atinse.

Don’t tickle the…: potrivite de la 6 si 12 luni, care includ si sunetele specifice animalutelor, care ii vor distra pe cei mici.

Baby’s very first touchy-feely…potrivite chiar si de la 0 luni, cu ilustratii constrastante usor de atras chiar si pe cei mai micuti.

Intr-o lume atat de tehnologizata cand vine vorba de educarea si distragerea celor mici, alternativele simple, realizate din materiale naturale si concepute pentru a fi esentiale pentru invatare, sunt instrumente cu adevarat pozitive.

Asa sunt si cartile senzoriale, elemente ludice, didactice si versatile care capteaza atentia copiilor, modelandu-le totodata dezvoltarea la diferite niveluri.

A opta pentru acest tip de jucarie este o modalitate excelenta de a le insoti cresterea si de a le indeplini nevoile specifice fiecarei etape de dezvoltare.

mai mult

Afișez toate cele 29 de rezultate