Cuprins:
1. De ce sunt importante cartile in dezvoltarea celor mici?
2. De ce sa alegem cartile din aceasta editura?
3. Pentru care categorii de varsta sunt potrivite ?
4. Tipuri de carti din aceasta gama
5. Recomandarile noastre
Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe sa citesti!
Obiceiul de a citi de la varste mici ajuta in dezvoltarea creierului copiilor si in stimularea imaginatiei si a limbajului.
Doar prin a privi imaginile unei carti si a spune povesti impreuna poate fi un prim pas important si un model pentru a devolta un hobby si de ce nu o pasiune pentru toata viata.
Pe langa aceste beneficii, a citi impreuna cu cei mici cultiva conexiunea si intarirea relatiei cu copilul tau.
In plus a citi povesti sau carti in alta limba ajuta copii inca de la cele mai mici varste sa acumuleze cunostinte intr-un mod distractiv.
De aceea poti citi canta sau spune povesti copilului in orice limba cunosti si vei vedea cat de rapid retine cuvinte, litere silabe sau sunete.
De ce sunt importante cartile in dezvoltarea celor mici?
Beneficiile cititului de la varste fragede sunt foarte multe. Iata doar cateva:
- Ajuta copilul sa cunoasca si sa invete sunete, cuvinte si dezvolta limbajul si chiar cititul de mic.
- Copilul invata valoarea cartilor si a povestilor.
- Cultiva imaginatia si stimuleaza curiozitatea, povestile fiind o parte necunoscuta a lumii pentru copii, ceea ce ii intriga.
- Ajuta in dezvoltarea creierului copiilor, abilitatea de se concentra pe o sarcina, abilitatile sociale si de comunicare. Cititul regulat dezvolta rabdarea de a duce o sarcina pana la capat si a fi atent in situatii importante, de exemplu la scoala.
- Copilul invata diferenta intre lumea reala si imaginara.
- Ajuta copiii sa cunoasca lumea, propria lor cultura sau alte culturi si moduri de viata.
- Inteleg emotiile, luand contact cu acestea in mod indirect, prin situatiile la care iau parte personajele.
- Stimuleaza dezvoltarea inteligentei si ii ajuta in formarea asocierilor si luarea deciziilor.
- Formeaza un vocabular variat, invatand expresii si cuvinte noi.
- Stimuleaza empatia si gandirea analitica judecand intamplarile despre care citesc.
- Intareste legatura dintre parinte si copil; timpul in care cititi impreuna fiind un timp cheie si poate fi un ritual special de pastrat pe parcursul anilor.
- Cititul dezvolta creativitatea si abilitate necesare in diverse arii ale vietii pentru adultul de mai tarziu.
- Lectura reduce timpul petrecut pe ecrane, intr-o lume a gadgeturilor si a tehnologiei.
De ce sa alegem cartile din aceasta editura?
Fondatorul, Peter Usborne si-a dorit sa creeze carti inovative si incitante, cum nu se mai gasesc pe piata, carti cu care copiii sa se poata juca.
Acesta considera ca, copiii sunt destepti si sunt egalii nostri.
Ca nu ar trebui sa ii invatam noi lucruri ci sa invatam de la ei.
Si tocmai de aceea cartile ar trebui sa fie usor de inteles si prietenoase, atractive si artistice.
Si ar trebui sa te provoace si sa te intrige incat sa preferi sa citesti decat sa stai pe canapea la televizor.
Aceste carti ar trebui sa starneasca simtul curiozitatii, nu doar sa fie bune.
Aproape 50 de ani mai tarziu, cartile Usborne ridica in permanenta standardele si e uimitor cum evolueaza in era tehnologiei, a filmelor si cartilor e-book.
Standardele de calitate sunt extrem de inalte, asa ca uneori dureaza si doi ani pentru a finaliza o noua carte. Tocmai pentru ca echipa Usborn considera ca este nevoie de timp, grija, atentie, indemanare si pasiune, pentru a obtine calitate.
Editorii si scriitorii sunt cei mai buni si mai priceputi in domeniile lor. Si asteptarile din partea acestora este sa se transpuna in pielea copiilor, cu modul lor de a vedea lumea, cu deschidere si curiozitate.
In plus aceste carti sunt supuse la mai mult de 70 de teste pentru a se asigura ca sunt complet sigure pentru copii.
Toate cartile sunt educative nu-i asa? Deci in ce fel cartile Usborne sunt diferite si grozave?
- Sunt interactive: sunt distractiv de citit si interactive. Intriga copii si chiar si adultii. Multe din titluri includ varsta potrivita si pagini indoite sau cu surprize, intrebari de raspuns, sau au formatul distractiv, ceea ce atrage copiii si adultii si ii ajuta sa retina mai usor informatiile.
- Nu promoveaza figurile comerciale: nu vei gasi ultimul personaj la moda pentru copii si nu includ marketing corporatist. Tocmai pentru a nu influenta cititorul si a il directiona in vreun fel, ci pur si simplu pentru a stimula bucuria lecturii si a imaginatiei si a introduce personaje noi si ineresante.
- Autori internationali: tocmai pentru a oferi perspective si idei diferite, si acces cititorilor la informatii din intreaga lume.
Pentru care categorii de varsta sunt potrivite ?
Cartile Usborne sunt pentru toate categoriile de varsta:
0-3 ani: carti cu sunete, cu imagini mari, carti pentru joaca.
3-5 ani: carti cu stickere, cu imagini si de non-fictiune pentru minti curioase si mult mai mult.
5-7 ani: carti cu activitati, pe nivele de lectura si non fictiune pentru a provoca mintile tinere.
7-11 ani: carti de activitati, carti STEM, carti de scriere creativa, fantezii fantastice si mai mult.
11-13 ani: carti de fantezii fantastice, nuvele grafice, lucruri amuzante, si carti despre crestere si dezvoltarea abilitatilor esentiale in viata.
13+: carti de fantezii fantastice, lucruri amuzante despre lume si viata de adult si cultivarea abilitatilor necesare in viata.
Tipuri de carti din aceasta gama
In functie de tematica sau specific exista multiple categorii pentru toate varstele:
Despre primavara si sarbatoarea Pastelui: cartile rezista mai mult decat ciocolata primita in dar de la iepuras, asa ca sarbatoreste Pastele cu iepurasi, miei, Poppy si Sam.
Carti de activitati: carti de colorat, de desenat, de facut puzzle, carti cu stickere, carti care se pot sterge sau rescrie.
Carti pentru bebelusi: carti de joaca si de activitati pentru cele mai mici varste.
- Primii ani: carti prietenoase si inovative, care starnesc curiozitatea copiilor care fac primii pasi spre descoperirea lumii: mersul la scoala, poezii pentru gradinita, carti de cuvinte si primele abilitati.
- Cărti pentru invatarea limbii engleze: carti captivante in special pentru cei care invata engleza sau o folosesc ca limba a doua.
- Engleza: carti ghid care invata in mod amuzant si creativ gramatica si pronuntia. Includ dictionare, gramatica si punctuatie, scriere creativa.
- Fictiune: nuvele grafice si carti non-fictiune premiate, pentru copii si adolescenti, povesti clasice si istorisiri, actiune si aventura, povestiri amuzante, mistere, mituri legende si fabule.
- Limbi straine: peste 15 limbi straine: franceza, spaniola, chineza, germana, italiana, japoneza, portugheza, etc.
- Geografie si mediul inconjurator: pentru a afla totul despre planeta noastra si ce putem face pentru a o proteja, inclusiv atlase, harti si steaguri.
- Crestere si sanatate mentala si emotionala: carti prietenoase pentru copii, adolescenti, parinti si traineri, cu tematica de educatie emotionala si relationala.
- Istorie: carti care te poarta inapoi in timp, pentru a descoperi intamplari uimitoare din Egiptul antic, Grecia antica, Roma antica, istoria artei, istoria britanica, exploratori si oameni celebri, cavaleri si castele, timpurile preistorice, vikingi si razboaie.
- Carti pentru scoala: dictionare, ghiduri pentru studiu si alte carti care usureaza activitatile scolare.
- Hobby-uri si pasiuni: pentru copii curiosi care vor sa isi cultive interesele si talentele: arta si mestesug, sah, gatit, moda, cultura generala, muzica, natura, religie, sport.
- Dezlipeste pagina: carti de curiozitati, cu pagini care se desfac pentru a afla despre spatiu, pirati, tabelul de elemente si multe altele.
- Matematica: carti care introduc principalele concepte din matematica, inclusiv fractii, algebra, geometrie, dictionare, puzzle.
- Carti cu noutati: carti cu jucarii, carti magice de pictat cu degetele, carti muzicale, carduri si jocuri, carti senzoriale.
- Carti cu imagini: imagini deosebite cu text simplu, pentru cei mai mici cititori, avand ilustratii foarte frumoase, povesti si non-fictiune.
- Programe de citit: structurate pe etape: tineri cititori, primele lecturi, cititori incepatori.
- Stiinta si tehnologie: introducere in stiinta prin activitati si experimente pentru a starni curiozitatea despre spatiu, calculatoare, corpul uman, tehnologie si inventii, transport si vehicule, dictionare de stiinta.
- Carti pe care iti poti lua notite: genul de carti perfecte pentru club de lectura. Si daca nu vrei sa uiti lucruri esentiale, acum le poti nota.
- Carti despre bunatate: sectiune care ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea emotiilor, si sa celebreze diversitatea si bunatatea.
- LGBTQ: carte care sustin acceptarea si toleranta, pentru tinerii adulti.
Recomandarile noastre
Dati-le voie sa aleaga si ei cartile. Copiii pot fi mai vizuali decat adultii, de aceea vor alege cartile care li se par atractive si interesante.
Toti copiii au o carte sau poveste preferata pe care vor sa o citeasca la nesfarsit. Acest lucru indica un aspect in care copilul se regaseste sau o dorinta de a afla mai mult despre acest subiect.
Copiii invata prin imitare. Deci daca isi vad parintii ca citesc vor fi curiosi si vor dori sa imite acest lucru, chiar de la cele mai mici varste la care inca nu cunosc literele.
Insa vor inventa povesti despre imaginile pe care le vad.
Incepeti lectura cat mai devreme. Copiii adora sa auda vocea parintilor si mimica fetei in timp ce fac asta.
Acest obicei poate crea o senzatie de securitate, fiind o rutina placuta pentru copii si astfel va puteti asigura ca sunt sanse mari sa le placa cititul si cand vor creste.